17 Antti ja Martta Javanaisen tarinaa

Antti oli Juhon ja Annan nuorin lapsi.

Antti syntyi Vuohensalossa 2.2.1896 ja kuoli 5.7.1971 Lahdessa. Martta (os. Huuhka) syntyi Sortanlahdessa Pyhäjärven kunnassa 20.5.1907 ja kuoli 17.4.1990 Lahdessa. Avioon he menivät 1937. Heillä ei ollut lapsia.

Javanaisten kaupan hoitaminen oli Antin vastuulla Vuohensalossa. Marttaan hän tutustui Sortanlahteen suuntautuneilla kalanostoreissuillaan.

Sotien jälkeen Antti ja Martta muuttivat 1944 ensin Töysään ja sitten 1949 Hartolaan lähelle Johanneksen Kuusilehtoa. Tila oli 28 hehtaarin metsätila. Siellä he raivasivat peltoa ja rakensivat talon. Metsää ei Antti kuitenkaan myynyt.

”Antti oli tottunut kalastamaan Laatokalla kuten Johanneskin. Hartolassa asuessaan Antti oli ahkera, nousi ylös neljältä ja meni kalaan ja kahdeksan jälkeen pellolle. Kun Johanneksen porukka meni kuudelta kalaan, niin Antti oli jo veneineen ja saaliineen rannalla odottamassa. Muikkua pääosin kalasteli” kertoo Jorma.

”Martta piti hyvää komentoa, josta naapurin lapsetkin saivat osansa, tuhti ja iso ihminen kun oli. Kuroazien (kiusaten) lapset nimittivät häntä Marjakarhuksi” kertoo Jorma.

”Hartolassa vain Korpikylän opettajalla ja Antilla oli henkilöauto. Auto oli Ford Prefect, jossa oli ns. kaappariovet. Antti-setä kyyditsi sukulaisiaan ja saihan Tommikin lainata sitä kortin hankittuaan. Antti hurjasteli sillä toisinaan. Ajoi kerran 70 km/h Hartolaan Tommin ja Jorman ollessa kyydissä ja kielsi poikia kertomasta Martalle mitään asiasta” kertoo Jorma.

”Antti ja Martta kävivät monta kertaa kylässä Reinolla ja Vienolla Villähdessä. Useana syksynä kävivät Ruotsalaisessa muikkua pyytämässä Reinon tekemällä veneellä” kertoo Ahti.

Myytyään Hartolan tilan, he muuttivat 1960-luvulla Lahteen asuen ensin ostamassaan omakotitalossa Jalkarannan kaupunginosassa. Myöhemmin he muuttivat Rautatiekadulle kaksioon. Antin kuoltua Martta muutti pienempään asuntoon.

Antin ja Martan häät 1937. Tilaisuutta todistamassa Reino
Antti ja Martta Martan 60-vuotis syntymäpäivillä 1967

 

Fin